Ένα τραγούδι για κάθε μήνα: Ιανουάριος

της Σοφίας Μανωλαράκη

Το 2018 έφτασε! Του έχουμε ήδη φορτώσει στόχους, ελπίδες και σχέδια. Μας εύχομαι να τα καταφέρουμε και με λίγα λόγια να μην είναι κάθε πέρσι και καλύτερα (με εκνευρίζει αυτή η φράση, εσάς;)

Μπήκε λοιπόν η νέα χρονιά και για την πρώτη μέρα του χρόνου πάντα μου έρχεται στο μυαλό το New Year’s Day των U2 (άσχετο, τι κάνουν αυτά τα παλικάρια; καλά είναι;). Δεν έχει μήνα στον τίτλο, το ξέρω. Αλλά είναι η μικρή μου πρωτοχρονιάτικη συνήθεια. Εσείς, εγώ και ο Bono το θεωρούμε ένα τραγούδι για την πάλη που γίνεται για την αγάπη· στην πραγματικότητα το θέμα του είναι ο πόλεμος, οι στίχοι αναφέρονται στο κίνημα Αλληλεγγύη της Πολωνίας (Solidarność), με επικεφαλής τον Lech Wałęsa. Μετά την ηχογράφηση –συμπτωματικά την Πρωτοχρονιά του 1983– η Πολωνία ανακοίνωσε  ότι θα καταργούσε τον στρατιωτικό νόμο.

Αλλά για να είμαι τίμια το θέμα μας είναι ξένα τραγούδια με την λέξη Ιανουάριος. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

January – Pilot

Το τραγούδι το έγραψε Οκτώβριο ο μπασίστας David Paton, ο όποιος έχει δηλώσει ότι January είναι το όνομα μιας ηρωίδας βιβλίου που διάβαζε η γυναίκα του. Ειρωνεία; Μπήκε στα UK top charts 1η Φεβρουαρίου 1975!

Οι στίχοι αφορούν το πως αισθάνθηκε με την επιτυχία του τραγουδιού Magic και η αναφορά στην Ιανουάρια (!) είναι άσχετη!

Bonus: Το βιβλίο “Once Is Not Enough” της Jacqueline Susann, έχει ως ηρωίδα την January Wayne.

January Hymn – The Decemberists

Ένα τραγούδι για τον Ιανουάριο γραμμένο από τους Δεκεμβριανούς (!)
Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, ο Colin Meloy, το 2009 μετακόμισε με την οικογένεια του σε μία αγροτική περιοχή δέκα λεπτά βόρεια του Πόρτλαντ, στο Όρεγκον. Τον πρώτο Ιανουάριο στο νέο τους σπίτι, ο χειμώνας τους καλωσόρισε με “τρία πόδια χιόνι” (0,91cm για εμάς). Αποκλείστηκαν για 10 μέρες και ο Colin σκεφτόταν πως «Ήταν καταπληκτικό, γι’ αυτό το τραγούδι είναι για το φτυάρισμα του χιονιού, και όλο το χιόνι που φτυάρισα σαν παιδί».

* Έχουν κι άλλα 2 τραγούδια με μήνες: July, July! & June Hymn. Τρεις μήνες και όλοι ξεκινάνε με το ίδιο γράμμα!

June in January – Bing Crosby

Θα μπορούσα να το έχω καβάντζα για τον Ιούνιο, αλλά είναι ένα τόσο υπέροχο τραγούδι για τον έρωτα και πως όλα δείχνουν υπέροχα όταν είσαι ερωτευμένος!
Το τραγούδι πρωτοακούστηκε στην ταινία “Here is My Heart” το 1934. H ταινία είναι για έναν διάσημο τραγουδιστή που προσποιείται ότι είναι ένας φτωχός σερβιτόρος, για να πλησιάσει τη γυναίκα των ονείρων του, μια Ευρωπαία πριγκίπισσα.

Και μια υπέροχη επανεκτέλεση από τον Dean Martin.

January, FebruaryBarbara Dickson

Ένα τραγούδι για να μας “συνδέσει” με τον επόμενο μήνα. Κυκλοφόρησε 25 Ιανουαρίου 1980 και ήταν στροφή στην καριέρα της Barbara στην pop σκηνή. O Alan Tarney έγραψε και ήταν παραγωγός του τραγουδιού. Ποιος είναι, θα με ρωτήσεις. Ο παραγωγός των A-ha. Το “Take On Me” σου θυμίζει κάτι;

■      ■     ■     ■    

Αυτά, λοιπόν! Καλή χρονιά σε όλους μας! Και μην ξεχνάτε…

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.